Yngste i Norge?

To dager før julaften gikk søsknene Synnøve og Ørnulv Bjertnesopp til gradering for 3. Kyu. Da var Synnøve tretten og et halvt årog Ørnulv elleve, nesten tolv år. De to søsknene har trent aikido inoen år nå, sammen med sin far Eivind Bjertnes i Hamar aikidoklubb.Nå er de etter det redaksjonen i akido.no kjenner til, Norgesyngste aikidoutøvere i hakama.

Synnøve og Ørnulv sammen med sine uker etter graderinga. Fravenstre Tete Hallen, Synnøve Bjertnes, Ørnulv Bjertnes og MatteiIunescu.

Sensor var Odd Ringstad, pensum Kobayashi 3. Kyu inkludert 20Jo-suburi. Etter de to har tatt 3. kyu stepper de også inn sominstruktører i klubben sin, når deres far Eivind ikke kan. Førsteleiren for de to med hakama på matta var da Endo sensei hadde sinårlige leir i Stockholm.

Vi tok en prat med Synnøve over epost:

Var dere nervøse før de begynte?

– Litt. Vi var begge litt slitne, etter både biltur og trening førgraderingen.

Hadde dere forberedt lenge før graderinga?

– Ja, vi begynte å trene på de teknikkene vi hadde lenge før selvegraderingen. Etter hver aikidotrening tok vi (Eivind, Ørnulv ogSynnøve) tre kvarter, og trente til gradering, i ca fire måneder.

Hvordan var graderinga synest du?

– Bedre enn jeg hadde trodd. Når du står foran alle som ser på, fårdu veldig fokus på timing og avstand.

Hvordan synes du det er å trene med hakama?
– Hehe, nå som jeg har slutta å snuble i den hele tiden, er dethelt greit. Jeg synes det ser mye mere elegant ut med hakama, ogman føler at man må, ja- ha god holdning, for nybegynnerne har meg,Ørnulv og pappa å se på og vi må være gode forbilder.

Dere var på leir i Stockholm med Endo sensei, trente dere i hakamada?

– Jepp, det gjorde vi. Det var egentlig veldig morsomt, for det eren leir med veldig høyt nivå, og nesten alle hadde hakama.

Har dere fått noen ekstra oppmerksomhet når dere kommer ihakama på matta?
– Ja, absolutt! På Kobaiashileiren vi var på i april i Stockholm,møtte vi mange vi kjente og fikk veldig mange positive kommentarer.Også hjemme i klubben blir det lagt merke til. Siden vi bare har énvoksen med hakama i klubben, er det mange nybegynnere som blirimponert over at en trettenåring og en tolvåring har hakama.

Merker du noen forskjell når du er på leir i hakama i forhold tiltidligere?

– Ja, litt. Vi blir tatt mer alvorlig som treningspartnere.Spesielt når det gjelder våpentrening. På Kobayashi-leiren trentevi veldig mye våpen, også vanskelige ting. Vi trente 31. kataen medmotkata og det var ikke bare enkelt, men jeg greide til slutt beggerollene, etter et par dager intensiv trening. Ørnulv konsentrerteseg om 31. kataen, og ble kjempeflink på den i løpet av leiren.

Skal dere på sommarleiren i år?

– Vet ikke, spør pappa! Jeg aner ikke, vi skal endel i sommer,kanskje på familieaikidolier på Gotland! Det blir nok kjempegøy,siden hele familien trener aikido! Vi blir opptatt med bygging avny dojo i sommer, men kommer nok innom en dag eller to.

Redaksjonen gratulerer Synnøve og Ørnulv med vel overståttgradering,
Gudrun, for redaksjonen aikido.no

Share on Facebook