Trening for de minste

Jeg møter Roman Vesely i en pause mellom treningene på åretsvinterleir i Tromsø. Han er en aktiv aikidoutøver, og i september ifjor startet han Barnas Aikido i Harstad.

“Målet for barnas aikido er ikke å bli veldig gode, men bli kjentmed aikido, og først og fremst å ha det gøy!” forteller han. “Jegstartet med barnas aikido fordi min datter hadde så lyst til åtrene aikido. Hun maste om å få lov til å prøve, men det passetikke så bra for henne å trene sammen med de voksne.”

Siden Roman har lang erfaring fra arbeide med barn fra sitthjemland Tsjekkia, tenkte han at det ville være en god ide å starteen aikidogruppe spesielt tilpasset barn. Treningene består avleker og konkurranser og forberedelser til graderinger. Barna harsitt eget graderingsskjema som starter på 12 kyu og går til 7 kyuog for hver gradering får de en fargestripe på beltet som viser atde klarte graderingen.

Fra 12. kyu gradering

Når barna begynner får de et hefte med informasjon om aikido somheter Aikidos abc. Her står litt grunnleggende om aikido ogetikette. 12 barn mellom 8 og 13 år. er med på barnas aikido iHarstad. “I Harstad er aikido en bitteliten sport med 12 barn iforhold til TaeKwondo som har 200 medlemmer totalt. ” fortellerRoman. For å rekruttere til barnas aikido har Harstad Aikidoklubbhatt oppvisning på barneskolen. Rekruttering har også skjedd vedannonser i avisene og via venner.

Prisen på 200 kr pr semester er heller ikke avskrekkende. På denmåten er det mulig for alle som vil å være med på aikido. Da nestegruppe med unge aikidoutøvere startet i januar var det tydelig atde som hadde trent en stund allerede hadde fått med seg noen godepoenger om aikido. Når de nye barna sa “det er så tøft med aikidofor da kan vi banke folk!” ble de raskt satt på plass av de mererfarne barna som fortalte at aikido heller handler om å ungå åslåss!

Jeg spurte Roman om han hadde noen tips til andre som vil starteaikido for barn i sin klubb. “Gjør det enkelt, og ikke øv for lengeav gangen på en ting, barn har kortere konsentrasjonspenn ennvoksne. Det er også vigtig å bruke fantasien og for eksempel lærebort teknikkene gjennom leker. Mae ukemi kan være skummelt fornoen, men hvis ukemi skal være en måte å komme over en bamse blirdet litt mer overkommelig. En mengde andre leker er også flotte åbruke, noen brukes også på voksentreninger som f. eks.Shikko-sisten.”

Det er også andre klubber i Norge som har barnetrening: Tenshinkanhar aikido og lek for barn hver torsdag, Også Aikikan Oslo har hattkurs for barn. Hamar aikido har barnekurs.

Hvis du har lyst til å lese mer om barnas aikido i Harstad kan dugå inn på hjemmesidene deres:

www.harstadaikido.org/barnas_aikido.htm

http://www.harstadaikido.org/barnas_aikido.htm

Av Kristin Hammerås

Share on Facebook