Sommerleir 2010 – til å bli glad av!

Tekst: Kristin S. Grønli Foto: Kim A. Tinderholt

– I Japan sier vi at når du går lenge gjennom tåka blir du gjennomvåt uten å vite det, sa Suganuma Sensei (8. dan Aikikai).

Han henvendte seg til rekkene med svette og blide mennesker på slutten av NAF-sommerleirens siste trening.
Som fuktigheten fra tåka fester seg i klærne, blir vi også uten å merke det påvirket av stemningen på matta når vi trener – enten den er god eller dårlig, understreket han.

– Jeg er fornøyd med atmosfæren her. Den må dere ta vare på, sa Suganuma Sensei.
Det er 13. året han besøker NAF-sommerleiren som instruktør. I år var han tilstede de tre siste dagene på leiren, som varte fra 3. til 8. juli.

Som vanlig var åstedet Vestoppland folkehøgskole hvor aikido sitter godt i veggene. Sommerleirens andre hovedinstruktør var Bjørn Eirik Olsen (6. dan Aikikai), som leder NAFs tekniske komité og er hovedinstruktør i Reimeikan Dojo i Tromsø.

– Suganuma Senseis jevnlige besøk på våre sommerleire er en viktig årsak til at atmosfæren her har blitt så bra, sa han.

Deltagerne på leiren fikk også instruksjon fra Birger Sørensen (5. dan Aikikai) og Stein Are Engstad (4. dan Aikikai).

I tillegg til to daglige treningsøkter med aikido holdt Bjørn Eirik Olsen daglige utendørs morgenøkter med ki-trening (qigong). Sola valgte å kikke ned på menneskene i gresset hver dag, og vinden lekte mildt med både strå og lugger.

Det var også barnetrening på leiren, og under én av øktene fikk de svært energiske jentene trene sammen med de voksne, under rettledning og tilpasning fra sine egne instruktører.

Tilsammen fant rundt 120 mennesker veien til matta i gymsalen på folkehøgskolen i løpet leirens seks dager, og over 20 land var representert. Denne sommerleiren var den 25. i rekken!

Under kyu-graderingen ble det hele 16 stykker som steg en kyu. Så fikk Asbjørn Andersen sin shodan. Det ferske svarte beltet ble supplert av en kledelig blåveis signert uke Matei Ionescu, som ikke sparte på kruttet.

I tillegg til å være en av Japans ledende aikidoinstruktører, er Suganuma Sensei også en svært anerkjent kalligrafimester. Tradisjonen tro laget han kalligrafier til flere som nylig har gått opp til sortbeltegrader. De ble selv bedt om å velge ut ord med en spesiell personlig betydning.

Når det gjaldt aikidoen han observerte i løpet av sommerleirdagene, la Suganuma Sensei også vekt på det individuelle valget.

– Noen av dere har veldig vakker aikido, men ikke så veldig sterk aikido. Andre av dere har veldig sterk akikdo, men ikke så vakker aikido. Hvordan dere vil at det skal være, er opp til hver enkelt, sa han.

* * * * *

Bilder (har du bilder eller bildeserie? send lenke til redaksjon@aikido.no og vi legger til her!)

– Mer bilder av Kim A. Tinderholt
– Mer bilder av Roman Vesely
– Kyu graderingsbilder av Øystein Alsaker
(nb: begrenset Facebook-adgang for Øysteins venner og venners venner)

Mer info:

NAF Sommerleir historikk (takk til Bjørn Eirik Olsen):

NAF har hatt sommerleir i Norge siden 1986, det betyr at dette var den 25 i rekken. De to første leirene var på Idrettshøyskolen på Blindern, deretter i flere år på Fysja, så litt rund omkring i Trondheim, Kabelvåg, med mer, deretter ca fem år på Skjeberg og på Brandbu siden 1998.

Suganuma Sensei har undervist på 13 av disse, to sammen med Kanetsuka og 11 sammen med meg. Kanetsuka Sensei har undervist på ca 8, og Doshu på tre. De tre leirene med Doshu har vært på Idrettshøyskolen i 1994, Drammen i 1997 og på Brandbu i 2007.

Les mer om Suganuma Sensei her.
http://shoheijuku.tripod.com/

Lenke til det japanske uttrykket om “tåkeimpregnering”
http://en.wikiquote.org/wiki/Shunryu_Suzuki

Lenke til Vestoppland folkehøgskole
http://www.vofos.no/

Share on Facebook