Seminar om Junior-Aikido på Brøttum

Seminar om Junior-Aikido på Brøttum

Helgen 9.- 10. juni ble det igjen en samling for klubber i landet som har eller skal ha aikidotrening for barn og ungdom. Tilstede var instruktører fra Brandbu, Hamar, Oslo, Harstad, Brøttum, Tromsø og Bergen.

Trykk her for å se bilder fra seminaret

Målet med disse årlige samlingene er at instruktørene kan møtes for å dele opplevelser og erfaringer, noe som kan være med på å øke kvaliteten på treningene for juniorene. Junior-aikido har vært i stor vekst i Norge de siste årene, og det er derfor viktig å kunne møtes for å skape felles retningslinjer og utveksle erfaringer. Det å trene barn gir helt andre utfordringer enn treninger med voksne. Konsentrasjon, læringsevne, fokus og fysiske begrensninger fordrer at treningene må legges opp annerledes for at de skal kunne gi mening og interesse for barna.

Lørdag startet med en halvannen times trening som ble delt i to, der instruktører fra Brandbu/Hamar (Fudoshinkan) tok første økt, og Oslo (Tenshinkan) andre. Vi var så heldige å kunne få trene sammen med junior-medlemmene i Brøttum IL – Aikidogruppa. Dimitris og Robert fra Fudoshinkan viste hvordan man kan gjøre instruksjon i etikette og kroppsholdning underholdende. Ved å vise tilstedeværelse, variere intensitet og bruke språkbilder holdt de både barn og voksne våkne. Mona og Peter fra Tenshinkan fokuserte på pust, holdning og å være avslappet. De avsluttet treningen med å en lengre god massasjeøvelse.

Etter trening og lunsj hadde vi en runde med teori og diskusjon. Det ble lagt vekt på teori om barns utviklingsstadier både fysisk og psykisk. Dette er viktig informasjon å ta Feil! Hyperkoblingsreferansen er ugyldig.med seg slik at man kan tilpasse treningen etter barnets fysiske og mentale stadium. Det ble også diskusjon og meningsutveksling rundt utfordringer som kan dukke opp når man har treninger for barn og ungdom. Det var tydelig at alle hadde mye på hjertet siden diskusjonen varte en halvannen time lengre enn det som var tenkt i utgangspunktet.

Tre medlemmer fra Brøttum IL – Aikidogruppa ble med på en trening etterpå med Lars Lomell. Det var godt å kunne få bevege seg igjen, og med Lars sitt fokus på det å senke skuldrene, puste riktig og tøye godt fikk vi alle en god avslutning på seminardelen av dagen.

Vi reiste så opp til det vakre småbruket til John Øyvind og hans familie for å grille. Det ble en hyggelig kveld med god mat og gode samtaler.

Dag to var det Bergen Aikidoklubb som sto for første del av treningen. Jeg (Erlend) la lek inn i som en del av oppvarmingen. Ved å bruke “akidovariasjoner” av leker som barna kjenner godt fikk de mulighet til å leke samtidig som de fikk øve på chikko og ukemi. Jeg fokuserte videre på katatedori gyakuhanmi sumiotoshi, ikke så mye på det tekniske, men det å bryte balanse til uke, og hvordan man kan gjøre riktig ukemi.

Andre del tok Roman fra Harstad Aikidoklubb. Roman viste forskjellige øvelser og leker som kan være med i en aikidotrening for barn og ungdom. Lekene var iblandet temaer som koordinasjon, pust og taisabaki. Mest av alt handlet det skape aktivitet og å ha det gøy når man trener. Noe som smilene til både barn og voksne beviste.

Takk til John Øyvind Albertsen og hans familie for å ta i mot oss med åpne armer, og takk for en fin helg ved Mjøsa.

Tekst: Erlend Ketilson Stuve, Ansvarlig for junior-aikido i Bergen Aikidoklubb
Bilder: Roman Vesely, Harstad Aikidoklubb

20120609-10-junioraikido_seminar_program

Share on Facebook