Mattefolk – Kai-Harry Hansen

Alder: 27 år
Grad: 2. Dan
Klubb: Tenshinkan
Begynte aikido: september 1997
Sivil status: Singel og ingen onga
Jobb: Risikoanalytiker i Sparebanken Oslo.

Andre interesser: Kashima shinryu kenjutsu ogmartial art generelt. Fotball på supporternivå akkurat nå, spiltefør i fjerde divisjon. Heier på Arsenal og prøver å få en tur iåret til Emirates. Det er genialt å være på pub i England!Motorsykkel, har en ny sykkel som jeg elsker å kjøre med.Rollespill er en annen interesse, men det har det blitt lite avsiden jeg flytta til Oslo.

Hvorfor begynte du med aikido?
Jeg digga Steven Segal, så jeg hadde lyst til å lære det han holdtpå med. Og broren min holdt på med karate, han var så god at jegikke kunne ta han igjen.

Hvor startet du å trene?

I Tromsø, med Stein Lian og Dagmar som nybegynnertrenere, mentrente med Bjørn Eirik etter et halvt år.

Hvorfor trener du nå?
Det er interessant å se hvor god man kan bli. Jeg har Bjørn Eirik som forbilde som så dan, da kan man se hvor god det er mulig å bli.I boksing blir man for eksempel dårligere etter man er omtrent 35år, mens i aikido blir man bare bedre og bedre etterhvert som åragår. Det er et uendelig læringspotensial. Jeg trener aikido primærtsom martial art, samtidig som det har mange helsemessige ogfilosofiske aspekter.


Hva jobber du med i din aikido/ hva liker du?

Jeg fokuserer på soliditet, å ha et solid senter og å vinne linja.Det tekniske har jeg jobba med, det er på plass og da kan manbegynne å leke litt. Man kan gjøre aikidoteknikker mot hva somhelst.

Hva gir aikido deg?
Det gir økt selvsikkerhet og bedre harmonisk forståelse for hvordanman skal kommunisere med andre for å unngå konflikt. Å være merfleksibel, både på jobb og privat, selv om man ikke gir opp det manvil. Man har en retning, et mål hele tiden.

Bruker du aikido i hverdagen?

Ja, jeg bruker det for å være rolig og beherska i stressendesituasjoner på jobben. Å prøve å holde seg rolig i enhversituasjon. Og så plager jeg venner med å bryte på dem. Jeg trenerlitt med venner for å teste om det funker på folk som ikke treneraikido til vanlig. Og ja, det funker! Det er morsomt å trene medfolk som ikke trener aikido, siden de gir en helt annen respons enndet vi er vant til.

Hva skal til for å gi deg en bra trening?

Litt action, en solid trening, for eksempel med Bjørn Eirik.Sverdtrening, kashima-trening, det digger jeg.

Hvilke senseier inspirerer deg/ følger du?
Primært Bjørn Eirik, Suganuma og Inaba sensei (8.dan, overhodet iKashima). Jeg er kanskje en av de få som ikke hadde trent med andreenn Bjørn Eirik før jeg tok 1. Kyu. Bjørn Eirik har fokus på senterog ki-styrke, det inspirerer meg. De to andre er hans instruktører,de er vanvittig gode. De er eliten innenfor det de driver med.

Favorittbok?
Jeg leser ikke så mye skjønnlitteratur. Jeg liker Hobbiten ogRingenes herre av Tolkien. For lenge siden leste jeg Gummitarzan.Ellers leser jeg mye faglitteratur.

Favorittmusikk?

Gothrock, Nightwish og Iron Maiden er favorittene, pluss Madrugada.Jeg hører på det meste, men ikke listepop.

Hva får deg til å le?

Andre med godt humør. Morsomme historier, vitser. Folk som er littrare er morsomme. Jeg er ganske rolig selv, så det er kjekt å væremed ekstroverte folk.

Hva var det siste seminaret du deltok på?

Jeg har vært i Japan i en månad hvor jeg blant annet deltok påIAF-seminaret i Tanabe. I tillegg trente jeg både på Shiseikan ogHombu dojo mens jeg var i Tokyo, mens jeg trente i alle seksdojoene til Suganuma Sensei da jeg var i Fukuoka.

Har du en spesiell, morsom eller merkelig hendelse på matta du vildele med oss?
Han Stein Lian, nybegynnerinstruktøren min, han var littsmåsadistisk. Han var glad i nervepunkt, og en gang han tok ionkiopå meg, sa han til de andre: “Se det utrykket i ansiktet hansda!”

Tekst: Gudrun Sylte
Foto: Privat/ Roman Vesely

Share on Facebook