Mattefolk – Hallgjerd Nordahl 2

Dato for intervjuet: 15.juli 2008

Navn: Hallgjerd Nordahl
Alder/fødselsdato: 14. 11 1939 – 68 år ( jeg tror jeg er den eldste aikido utøveren i Norge)
Grad: 3. kyu
Klubb: Tromsø Aikido klubb
Begynte: Da jeg var 43 år. Jeg har visst 25 års jubileum i år.
Sivilstatus: Enslig Barn: 2 barn og 5 barnebarn. jobb/yrke: Pensjonist
Andre interesser: Kunst, dans – særlig tango og hula dans. Og allslags musikk – særlig klassisk og etnisk musikk med trommer og rytmer. Og selvfølgelig den argentinske tango musikken.

Hvorfor begynte du med aikido?

Det var fordi jeg trodde det var dans! På en fest var det en bekjent av meg som danset så flott og da jeg spurte ham hvor han hadde lært det sa han “aikido!” Han inviterte meg til å prøve, og jeg kom uten håndkle eller noe. Jeg var også på utkikk etter en mosjons form hvor man utviklet senteret.

Hvor var det og hvem var instruktører?

Det er 23 år siden i Tromsøhallen. Birger Sørensen og Kåre Nilsen var instruktører. Etter hvert kom også Bjørn Erik tilbake fra Oslo og Japan.

Hvorfor trener du nå?

Nå er det blitt et must! Det gir meg så mye i hverdagen. Jeg merker det på min egen styrke og overskudd. Jeg bruker det hele tiden. For eksempel en gang jeg skulle sy baby sokker og det var veldig viktig å sy skråbåndene bent på, og så hadde jeg dårlig tid. Da satt jeg bak symaskinen og styrte sømmen fra senteret. Jeg tror også at Aikido har gitt meg mot til å tørre å gjøre det jeg vil. Mange på min alder er så redde for alt mulig, de tør ikke gå ut om kvelden for eksempel. Jeg tenker ikke på at det kan stoppe meg fra å gjøre det jeg har lyst til. Kanskje det gir meg mer selvstendighet og våkenhet?

Inspirasjon/ hva jobber du med i din aikido/ hva liker du?

Nå jobber jeg med å holde meg i senteret hele tiden, konsentrere meg om hara linjen som Bjørn Eirik snakket om i går. Jeg øver meg på å ikke bruke krefter, ikke bryte. For at jeg skal kunne holde på med aikido lenge fremover må jeg fokusere på det.

Favoritt bøker, musikk, etc?

Og ikke bare aikido bøker. Jeg leser alt av Paulo Coelo, og Isabell Allende liker jeg også veldig godt. Men det beste jeg har lest på lenge er “Drageløperen” og “1000 strålende soler” av Khalid Hosseini. Han skriver så vakkert om enkle ting.

Hva får deg til å le?

Gode kommentarer og vittigheter! Og også når noen dummer seg ut må jeg innrømme! Men sistgang jeg virkelig hadde krampelatter var da jeg sang sammen med barnebarnet mitt. Da hadde vi det skikkelig artig begge to! Drømmer? Jeg drømmer om å se Japan. Og det skal jeg til høsten! Hva skal til for å gi deg en bra trening? Det er bare at jeg kommer meg på trening. Så lenge jeg kommer meg avgårde finnes det ikke dårlige treninger. Noen ganger føler jeg meg trøtt og sliten, men da pleier jeg å si til meg selv at jeg kan i hvertfall gå på oppvarmingen. Og når jeg først har kommet så langt er jeg allerede i gang, og da blir det bra.

Hvilken senseier inspirerer deg? / følger du?

Det er Kanetsuka sensei og Suganuma sensei.

Hva var det siste seminaret du deltok på?

Det er sommerleiren som jeg er på nå!

Hva er den morsomste aikidoopplevelsen din?

Og: merkeligste, verste… Det er vanskelig å komme på en konkret opplevelse, men jeg husker at som nybegynner var det stort å oppleve at jeg kunne legge de store guttene i bakken. Nå får jeg de beste opplevelsene når jeg merker at aikidoen er myk og presis, og ikke hard.

Share on Facebook