LILLEHAMMER: Det kakler ivrig under kjøkkengolvet hos Anna Lenaog John Øyvind Albertsen på Brøttum. Hva sier de?- Kom og se på detfine egget mitt. Jeg klarte det igjen, oversetter John ØyvindAlbertsen. Han kjenner fuglene sine. Han er utdannet … Ja, hva erhan? – Tja, hva er jeg. Kall meg ornitolog eller kanskjeernæringsøkolog. Han er dessuten styreleder i Norges Aikidoforbund.Han har japansk sverd i lys eik og er gradert til 2. dan. Dan er etsertifiseringsord. Du begynner på sjette kyu. Etter første kyu hardu ni graderinger av svart belte. Det er det ingen nordmenn somhar. Høyeste i Norge er sjette grad.Det finnes noen typer somkonsekvent går sine egne veger. Da interessen for kampsport fikksin store oppblomstring på 80-tallet, valgte de fleste judo ellerkarate. John Øyvind lærte seg aikido.- Jeg er alltid på utkikketter noe annet.Nå serverer han japansk grønn te i tynne japanskehankeløse tekopper. Kaklingen i etasjen under har stilnet, men utegaler en hane som har tatt seg en luftetur i det fri.
Fuglenes spisevaner
John Øyvind kjenner andre fugler bedre enn høner.Særlig deres spisevaner. Han tok sin hovedoppgave på spisevanenetil lundefuglene på Røst og fortsatte med doktorgradsarbeid omspisevanene til de japanske sangsvanene som holder til ivåtmarksområdet ved en sjø med brakkvann ved den lille byen Akkeshinord for Sapporo i Japan. John Øyvind bodde i Japan i fire år for åsamle inn data til doktorgraden. Derfra dro han omtrent direkte tilsveiserboligen på Nordre Mæhlum på Brøttum. For tida vikarierer hanløselig ved høgskolene i distriktet her mens kona, som også erbiolog, vikarierer ved Lillehammer videregående skole. Jobbmarkedetfor en ornitolog med japanske sangsvaner som spesialfelt er ikkestort.
Arbeidsantrekket
Hvit overdel og svart bukse som knytes rundt livetpå en finurlig måte. Det er aikidoutøvernes arbeidsantrekk. Vi fåraikido-lederen ut på gardsplassen med en chaboshane i ene hånda ogaikidosverdet i den andre. Det trekker surt fra nord, og januarsolaligger lavt over Biriåsen. Det affiserer ham ikke stort. Han visernoen posisjoner med sverdet, et fredelig utfall. Hanen får kommeinn igjen, slik at han ikke fryser kammen sin stiv og blå.
Ny filosofi og gammel teknikk
Aikido er ingen aggressiv angrepssport der formålet er å brekkebein eller armer på motstanderen. – Filosofien rundt aikido liggeri hodet og hjertet, men utøves i hender og føtter, sier John ØyvindAlbertsen. Aikidos grunnlegger Morihei Ueshiba levde fram til 1969,men hans teknikker er de de gamle japanske.- Han hadde sin bakgrunnfra ju-jutsu og plukket det han syntes var verdt å ta vare på. Degamle japanske samuraiene sloss for å knekke motstanderen. Deskulle overleve på slagmarken og brukte sin teknikk til å knekke enarm eller stikke ut et øye. Ueshiba så på teknikken ogbevegelsesmønstrene og tok bort de stygge endingene. Du skal ikkeknekke en motstander, men låse ham i en stilling slik at han ikkekan bevege seg. Det grunnleggende prinsippet er å vende angriperenskraft mot ham selv.
En bedre verden
Ueshiba ønsket å skape en bedre verden der folk lever i fred medhverandre. Filosofien er å lære seg teknikker du kan utnytte iforskjellige situasjoner der du må forsvare deg selv, på en slikmåte at du ikke skader motstanderen, bare setter ham ut av spill.Det kan bli kurs i aikido på Lillehammer med tid og stunder.Foreløpig er kveldene fulle av to småunger og nærmere hundrehønsefugler av diverse verneverdige raser. Dertil kommer noen fåutvalgte eksemplarer av bronsekalkun, som er den opprinneligeamerikanske rasen som fortsatt gubbler rundt i de amerikanskeskoger.
Hønseoppdrett
Her i hønsehuset på Brøttum er det ikke bare hønsefuglenes matvanersom studeres. Her ales opp nye fugler, renraset og nyekombinasjoner. Ingenting er tilfeldig. Det skinner og glinser igrønt, blått og gyllent, i de nydeligste fargenyanser, lysesussex-høner og svart minorka og nederlandsk barnevelder medstriper i det lyse. Når vårsola varmer og høna blir rød i kammen,da flytter Jon Øyvind på haner og høner og kalkuner og kobler demsom skal sammen. De tjue kaklende hønene under kjøkkengolvet er etoverskuddsfenomen. Egg til mat selges eller blir til kyllinger.
En i Ringebu
Slett ikke alle japanere kan aikido, ifølge John Øyvind Albertsen.Japanerne har det så travelt med å jobbe. Det var derfor hanstartet sin egen aikidoklubb nord i Japan og underviste de japanskefiskerne der. Sjøl lærte han denne sporten gjennomstudentidrettslaget i Trondheim i studietida. I Norge er det rundt500 mennesker som utøver aikido. Det finnes to klubber på Hamar ogén på Gjøvik, dessuten en nederlandsk utøver i Ringebu.
Av Live Sætre, Gudbrandsdølen Dagningen