Aikikai Hombu Dojo
公益財団合気会本部道場

Aikikai Hombu Dojo er Aikikais hovedkvarter og ligger i bydelen Wakamatsu-cho i Shinjuku i Tokyo. Da Osensei kom til Tokyo i 1927 startet han å undervise i en leid dojo, men etterhvert ble det flere medlemmer og behov for et større lokale. I 1931 fikk Osensei bygd en egen dojo for Aikido i Shinjuku som var 80 tatamimatter eller 120 kvadratmeter stor. Denne dojoen ble kalt Kobukan og var forløperen til Hombu Dojo.

I 1940 ble organisasjonen offisielt anerkjent hos myndighetene, og til tross for store angrep mot Tokyo under krigen overlevde dojoen uskadet disse årene. Etter krigen fortsatte medlemstallene å stige og dojoen ble omdøpt til Aikido Hombu Dojo.

I 1967 ble dojoen erstattet av en moderne og større bygning i betong. I 1973 ble så dojoen videre modernisert og utvidet. Det ble bygd på en fjerde og femte etasje, slik at det nå ble tre dojo-områder inne i bygningen med et totalt treningsareal på 250 matter.

I dag er Mitsuteru Ueshiba, sønn av 3. Doshu Moriteru Ueshiba, leder for Hombu Dojo. Det holdes opptil elleve og en halv time med treningsøkter daglig, inkludert treninger for nybegynnere og barn i tillegg til de ordinære øktene. Hvem som helst kan trene på Hombu Dojo så lenge man er medlem av Aikikai. Når man graderer seg til 1. dan blir man medlem i Aikikai, men det går også an å melde seg inn direkte på Hombu Dojo dersom man skulle ha mulighet til å besøke dojoen før man har blitt dangradert.

Hombu Dojo er i dag en aktiv og vibrant dojo der mange aikidoutøvere både fra forskjellige steder i Japan og fra hele verden samles for å trene. Noen valfarter for et kortere besøk mens andre blir værende i mange år. Til enhver tid kan man trene med utøvere fra hele verden og fra alle nivåer, fra nybegynnere til fulltids instruktører. Mange instruktører fra andre steder kommer også til Hombu Dojo med jevnlig mellomrom for å få trent selv.

Som hovedsete for aikido er Aikikai Hombu Dojo fortsatt hovedkilden for aikido i hele verden i dag med direkte historie tilbake til grunnleggeren, og de aller fleste seniorinstruktørene i verden i dag har enten et direkte eller indirekte forhold til denne dojoen.