En vanlig aikidotrening starter med oppvarming, pusteteknikker og lett tøying. Deretter gjør man ofte noen øvelser for fallteknikk, før instruktøren viser ulike øvelser og teknikker som gjøres sammen med partner. I aikido bør du på best mulig måte prøve observere hva instruktør viser og jobbe videre med teknikken fra det nivået du er på. Det er vanlig at du bytter partner mellom øvelsene, og man passer på å inkludere alle i treningen. Treningen starter og avsluttes med at alle bukker til hverandre og til instruktør.

Treningsavgiften varierer fra klubb til klubb og avhenger av treningstilbud og kostnad for lokaler. Den ligger normalt mellom 300 og 600kr/mnd. Barn betaler om lag halv pris, rundt 200-300kr/mnd. I tillegg bør du beregne ca500kr for en enkel nybegynnerdrakt.

I aikido bruker man en hvit drakt (keikogi) og trener barføtt, men du kan fint møte opp på første trening i joggebukse og t-skjorte. Etter noen graderinger får du også bruke en hakama, tradisjonelle japanske bukser. På noen treninger benyttes kniv, stokk eller sverd av tre, og de fleste klubber har våpen til utlån.

Vanligvis starter treningen med å bukke til aikidos grunnlegger og til instruktøren, deretter bukker du til partneren du trener med. Bukking er et uttrykk for respekt og er svært vanlig tradisjonelle stilarter og i japansk kultur generelt.

På en gradering får du mulighet til å vise ferdighetene du har tilegnet deg, og det er en god motivasjon for å få fremgang.

I aikido benyttes tradisjonelt kun hvite og sorte belter. Grader for hvitt belte starter på 6.kyu og opp til 1.kyu, deretter graderer man fra 1.dan opp til 4.dan med sort belte. Hakama benyttes i Norge fra 3.kyu. Fra 5.dan og opp er det ikke ordinær gradering, men grader som gis på anbefaling etter en rekke kriterier.

For barn i alderen 7-15 år benytter man eget graderingssystem som varierer noe etter hvor man trener. 

Nei, det finnes ikke konkurranse i aikido. Formålet er å nøytralisere angrepet uten å skade, gjennom å harmonere med partneren. Målet er snarere å vinne over deg selv enn over andre.

Det tekniske fundamentet i aikido er i stor grad basert på tradisjonelle former for jujutsu, og har derfor felles opphav med andre moderne stiler som judo og brasiliansk jujutsu (BJJ). Aikido har også mye inspirasjon fra japanske sverdskoler og har således felles elementer med kendo og iaido. Aikido har også fellestrekk med koreanske hapkido.

De fleste klubber starter nybegynnerkurs i slutten av januar og august, men mange har også rullerende opptak. Ofte tilbys gratis prøvetime for nybegynnere. Ta kontakt og spør!