En ny dojo er etablert!

Vi, Lars Lomell og Elisabeth Kallinen, har stiftet en ny dojo på Veggli i Numedal.

Inspirasjonen til dojoen har sprunget ut fra våre positive erfaringer med study group på Tenshinkan, hvor vi virkelig har fått se verdien av å studere hva aikido opprinnelig er, hva O Sensei prøvde å formidle, og ikke minst – hva Aiki er. Det å studere Aiki er vanskelig, fordi det stort sett ikke har vært en del av aikidotreningene rundt om i verden. Aiki er i dag derfor i stor grad taus kunnskap som må graves frem fra ulike kilder og settes sammen av den enkelte utøver i studier sammen med andre. Det er heldigvis stadig økende interesse for studier i Aiki både i aikido og andre martial arts miljøer. Tekster på japansk er blitt oversatt til engelsk og ulike mestere fra ulike disipliner holder nå egne seminarer som fokuserer på Aiki og relaterte temaer som ‘internal power’ og ki.

Noen mener at man må trene sinnet til å gi slipp på ego for å nå Aiki, dette mener vi også. Vi kommer derfor til å bruke dojoen til å trene på å legge fra seg egoet når vi trener og å møte et hvert angrep “effortless”. Men aiki er ikke tomhet, så hvordan kan man være tom uten at det er tomt? Her er en tekst på som viser dette fra en vinkel vi mener er beskrivende og er en viktig del av veien til Aiki. Teksten er skrevet av Muko (Takeo) Nishikido, en Daito-ryu Aiki-jujutsu mester som trente under Horikawa Sensei som igjen var en direkte elev av Sokaku Takeda, Daito-ryu Aiki-jujutsu mesteren som lærte O Sensei Aiki.

“On the right side is the world of power, the world physical strength. In terms of the spirit, it is the world of the ego. On the left side is the world of Ki, the world of Aiki. In terms of the spirit, it is the world of egolessness. In the center is the zero point, in other words nothingness (“Mu” / 無). One who has become enlightened to nothingness comes to this point. “Ah, it’s nothingness” is one kind of enlightenment. However, even if one becomes enlightened to a state of nothingness, one cannot do anything. Even a master potter will say “Nothing can be done from nothingness”. This is still the zero point. Just coming here one can still go to the right side of the world of strength, the world of the ego, or one can also go to the left side of the world of Ki, the world of Aiki. The right side of the world of strength, the world of the ego, is comfortable. Strength and ego can be used immediately. Conversely, the worlds of Ki and Aiki are severe. One cannot grasp the real thing if they compromise. If one thinks to grasp he real thing they must pass through this world of severity.”

Dette er en av de tingene vi skal studere videre i Shinrin Dojo. Vi ønsker derfor skape en arena hvor disse studiene står sentralt. På tomten står det i dag en liten paviljong som vi kommer til å gjøre om til et lite shrine. Enken som eide stedet fra før har i tillegg opparbeidet en hage rundt paviljongen som faktisk er japaninspirert, så denne skal vi videreutvikle. Foran dojoen står det også et uthus som vi har tenkt å gjøre om til badstu, og overalt rundt oss er det skog. Ikke langt unna hytten er det en liten foss hvor det er mulig å gjøre misogi. Stedet er perfekt for kontemplasjon!

Dette er en liten privat-eid dojo, og vi har ikke plass til mange studenter samtidig, vi kommer derfor til å basere oss på seminarer etter invitasjoner av våre medlemmer med plassbegrensninger etter aktivitet og årstid. Vi gleder oss til å sette dette i stand, og spesielt til vi kan invitere til vårt første studieseminar!

Vi har opprettet en hjemmeside https://shinrindojo.no. Denne er under oppbygging men vi har lagt ut noe inspirasjon som viser hva vi jobber med og beskrivende tekster som forklarer hva vi fokuserer på. Det vil etterhvert komme mer innhold på nettsiden. Vi har også en facebookside, følg oss gjerne.

Share on Facebook