Tar shiatsuutdanningen til Norge

Likt med aikido er ikke shiatsu så stort i Norge enda. Sammen med Ane Grimseth, vil Bente Kjønstad gjøre det mulig å ta den treårige deltidsutdanningen i Oslo.

– Shiatsu betyr fingertrykk. Det er en kroppsbehandling basert på kinesisk medisin. Vi fokuserer på energibanene i kroppen på samme måte som akupunktur, men vi bruker fingre til å trykke på punkter langs energibanene, meridianene. Poenget er å få energien i kroppen til å sirkulere bedre. Energien kan stoppe opp på steder, f eks rundt en stiv skulder. Da kan man ha overskudd av energi her og underskudd et annet sted. Det handler om å hjelpe kroppen til å omfordele energien, sier Bente.

Det finnes en del aikidoutøvere som også driver med shiatsu. En som kanskje mange kjenner til, er svenske Jan Nevelius. Han er en av Bente Kjønstads shiatsulærere da hun utdannet seg til shiatsuterapeut i Stockholm.

Også Ane Grimseth har trent aikido. Siden 1993 har hun drevet sin egen shiatsuklinikk og blir hovedlærer for shiatsuutdanningen i Oslo. Selv ble hun ble introdusert for shiatsu gjennom sin aikidolærer, og utdannet seg ved The European Shiatsu School i Storbritannia. Etterpå fulgte hun opp med Teachers Training for Shiatsu ved samme skole, og assisterte senere ved den europeiske shiatsuskolen i Athen.

Ane Grimseth praktiserer shiatsu. Foto: Privat.

Årvåkent tilstede

Hva er likhetstrekkene mellom shiatsu og aikido?
– Både i aikido og shiatshu handler det om kontakt, og det å jobbe ut fra hara. Som terapeut er det et samarbeid mellom meg og den som blir behandlet. Det handler om oppmerksomhet og tilstedeværelse, man må være myk og følsom. Som shiatsuterapeut må man som i aikido være årvåkent tilstede, sier Bente.


Bente Kjønstad under shodangradering på Brandbu 2006. Foto: Roman Vesely

Som terapeut tilpasser hun seg pasienten og det den trenger. Det oppstår et samspill mellom terapeut og pasient, der pasienten også må slappe av, åpne opp og bli bevisst hvordan det kjennes å få shiatsu og hvor ting setter seg i kroppen.
Samspillet gir mulighet for å se sammenheng mellom fysiske symptomer og atferdsmønstre. Et eksempel er om man har problemer med treg avføring, har man kanskje vanskelig for mentalt å slippe ting. I behandlingen kaster vi ball verbalt, og over tid kan pasienten få økt bevissthet over egen tenke- og væremåte, sier Bente.

Bente Kjønstad begynte med shiatsu etter mange år som rådgiver, der hun brukte hodet til å løse problemer. Da hun besøkte sin bror i Manchester kom hun tilfeldigvis over en shiatsubrosjyre. Med et ønske om å jobbe mer med meditasjon og jobbe ut fra hjertet, ble shiatsu noe som føltes rett for henne. Etter å ha deltatt på et helgekurs i shiatsu kjente hun seg mer energisk og opplagt og fikk lyst til å lære mer.


Stort i Europa

Etter shiatsukveldene på Brandbu har Bente Kjønstad fått mye positiv respons. Hun tror det kan være interesse for å lære mer om shiatsu blant aikido-utøvere, ettersom aikidoutøvere er opptatt av ki og flyt.

– Som aikidoutøver har man trent på de samme prinsippene som er viktige i shiatsu. Det gjelder oppmerksomhet, kontakt og flyt. I aikido trener man opp sensitivitet og tilstedeværelsepå samme måte som i shiatsu. Det er nærliggende for aikidoutøvere og også drive med shiatsu, sier Bente Kjønstad.

For å utdanne seg til shiatsuterapeut måtte Bente reise til Stockholm. Ane er utdannet i Storbritannia, har vært med å opprette the Hellenic Shiatsu Society i Hellas, og jobber mye med europeisk forbundsarbeid for shiatsu. Nå vil de to gjøre shiatsu mer kjent i Norge.

I slutten av juni starter de opp shiatsuutdanningen i Oslo. Den første helgen, 27-28. juni blir både et introduksjonskurs for dem som vil vite mer om hva dette er, og starten på den treårige deltidsutdanningen. Utdanningen fortsetter med samlinger i høst.

For mer informasjon om utdanningen, ta kontakt med Bente og Ane på:

bentekjonstad (@) gmail.com
anegrimseth (@) telemarkski.gr
http://www.oslo-shiatsu.no/
http://www.shiatsu-esf.org/

Share on Facebook