Argentisk besøk i Bergen

10-12. juni hadde Bergen Aikidoklubb besøk av en sensei fra Argentina, Mario Canale, som neppe er spesielt kjent i Norge. Mario Canale begynte med aikido i 1974 i Katsutoshi Kuratas dojo i Buenos Aires som var rimelig nyåpnet på det tidspunktet og har drevet med aikido siden den gang, har oppnådd 5. dan og fungerer idag som instruktør i Kurata dojo.

Bakgrunnen for seminaret var at en av aikidoinstruktørene i Bergen Aikidoklubb, Mauro Aiello, som også har bakgrunn fra Kurata dojo, visste at Mario Canale kom til å være i Storbritannia i løpet av sommeren i jobbsammenheng og spurte om han ville komme og holde et seminar for oss.

Fra treningene til Mauro er vi allerede kjent med å ha fokus på presis teknikk, høyt tempo og intensitet. I utgangspunktet forventet vi nok mer av dette, og det fikk vi. Etter tre dager på matten med Mario Canale var de fleste rimelig pumpet, om enn i godt humør. Det vi kanskje ikke hadde sett for oss, var hans avslappede holdning og vennlige instruksjonsstil. Vi hadde en flott stemning på matten, Mario korrigerte oss og ga oss positive tilbakemeldinger hele veien. Marios demonstrasjoner var korte men presise og det ga oss mer tid til egentrening.


Mauro Aiello og Mario Canale

Mario Canale bruker lite tid på oppvarming, men avholder treninger som gradvis øker i intensitet. Teknisk sett bygget han opp seminaret etter et tverrsnitt av grunnteknikkene i aikido, på fredag gikk det mest i teknikker fra katatedori gyakuhamni, på lørdag tok vi for oss ryotedori- og morotedori-teknikker, til sist på søndag jobbet vi mest med yokomenuchi og ushiro ryotedori, dermed gikk teknikkene fra enkle til gradvis mer kompliserte. Vi fikk prøvd oss på de fleste forsvarsteknikkene fra det norske aikidopensum, men fikk også plass til kubinage.


Steffen Wikan og Mario Canale

Etter treningen på lørdag gikk vi ut og spiste og Mario Canale delte med oss erfaringer fra treninger og graderinger i Kurata dojo, diskuterte jobb og ferie, vi sammenlignet matvaner i Argentina og Norge og hadde det kort sagt utrolig hyggelig. Dagen etter ble Mario Canale tatt med på biltur til Folgefonna for å kikke på den storslåtte vestlandsnaturen.

Mario Canale ga oss et innblikk i sin avslappede men særdeles presise stil, vi følte at vi fikk et innblikk i hvordan det er å trene på Kurata dojo, noe vi snart kommer til å oppleve igjen, siden Kurata sensei kommer til Bergen på ferie i juli, og har sagt seg villig til å avholde to treninger i Bergen Aikidoklubb. Det gleder vi oss til.

Tekst og foto: Øystein Alsaker, Bergen Aikidoklubb

Share on Facebook